Warto więc dowiedzieć się więcej nie tylko o ich składzie, ale również o ich przeznaczeniu. Batony proteinowe, choć cieszą się rosnącą popularnością, nadal są postrzegane jako produkt, który budzi spore kontrowersje.
Skład batonów proteinowych
Batony białkowe promowane są przede wszystkim jako przekąska dla sportowców. Coraz częściej możemy jednak usłyszeć o tym, że ich odbiorcami są również osoby, które nie mają czasu na pełnowartościowy posiłek, a mimo to dążą do tego, aby pozyskać zastrzyk energii. Taki sposób ich postrzegania znajduje zresztą odzwierciedlenie również w ich nazewnictwie, bo często są one określane jako batony energetyczne.
Niestety, ich skład nie zawsze jest tak samo wartościowy. Sięgając po batony na redukcję warto poświęcić więc przynajmniej chwilę uwagi jego analizie, bo niskiej jakości produkt może okazać się sporym rozczarowaniem. Najlepsze produkty bazują na białku, choć może mieć ono różne źródło pochodzenia. Nie oznacza to jednak, że są one wolne od węglowodanów. Producenci najlepszych produktów dążą jednak do tego, aby ich udział procentowy był możliwe niski.
Kogo zainteresują batony na redukcję?
Jak już wspomniano, batony na redukcję interesują przede wszystkim sportowców. Przydają się zwłaszcza bezpośrednio po treningu, gdy zapotrzebowanie na białko jest największe. Wysoka zawartość protein sprawia jednak, że nie każda osoba uprawiająca sport będzie z nich tak samo zadowolona.
Nie są wskazane dla tych, którym zależy na zwiększeniu masy mięśniowej. Można jednak po nie sięgać, aby zaspokoić głód zwłaszcza, jeśli alternatywą są słodycze. Nie są produktem, który należy jeść codziennie, w niewielkich ilościach nie powinny nam jednak zaszkodzić.