Batony proteinowe znane też jako batony na redukcję są jednym z najciekawszych przykładów słodyczy wysokobiałkowych dostępnych obecnie na rynku. Ich popularność ma swoje źródła przede wszystkim w niepowtarzalnym smaku, choć nie można zapominać także o kilku ich innych zaletach.
Co może się nam spodobać w batonach proteinowych?
Mówiąc o zaletach batonów proteinowych, w pierwszej kolejności zwraca się uwagę na to, że nie bazują one na węglowodanach, jak większość słodyczy. Batony białkowe, zgodnie ze swoją nazwą, zwracają na siebie uwagę ze względu na wchodzącą w ich skład solidną porcję białka. Już na tym etapie nie można ich nie doceniać.
Mówiąc o białkach nawiązujemy przecież do jednego z najważniejszych składników w ludzkiej diecie. Skład charakteryzujący batony proteinowe sprawia zresztą, że są wysoko cenione zarówno przez osoby, które trenują, jak i przez tych kupujących, którzy ciężko pracują fizycznie.
Niezwykły zastrzyk energii gdy dopadnie nas głód
Batony proteinowe są często opisywane także jako batony energetyczne. Już na tej podstawie z łatwością można wyodrębnić jeszcze jedną ich zaletę, której nie powinno się ignorować. Sięgając po nie można zapewnić organizmowi zastrzyk energii nie mniejszy niż po dostarczeniu mu kofeiny lub po wypiciu napoju energetycznego. Baton pobudza do działania i pozwala na wykrzesanie z siebie kolejnych pokładów siły fizycznej. Jest przy tym propozycją znacznie zdrowszą niż omawiane tu jego zamienniki.
Mówiąc o zaletach batonów proteinowych nie można zapominać także o tym, że są skutecznym sposobem na walkę z głodem. Łagodzą go, a jednocześnie chronią nas przed pokusą sięgania po wysokokaloryczne słodycze. Niektóre posiadają w swoim składzie także błonnik potęgujący uczucie sytości.