Miłośnicy kawy pewnie zgodzą się z tym, że jej parzenie to prawdziwa sztuka i zadanie, które wymaga odpowiedniego sprzętu, ale także znajomości kawy i tego jak należy się z nią obchodzić. Należy pamiętać, że kawy są różne i także sposób ich przygotowywania ma wpływ na to jaki będzie smak.
Dlatego inaczej to wygląda jeśli chodzi o kawy przelewowe, a inaczej jeśli chodzi o te do ekspresu ciśnieniowego. Mając tego świadomość łatwiej będzie dobierać kawę a potem także odpowiednio ją przygotowywać między innymi mieląc w odpowiedni sposób pod kątem określonej metody parzenia kawy.
Parzenie kawy – dobre metody
Kawy do dripa czy innej formy przelewu to takie kawy, które będą wymagały odpowiedniej formy zmielenia. Nie powinny być tak mocno mielone jak te kawy, które będzie się wykorzystywać w ekspresie ciśnieniowym.
Warto mieć tego świadomość i decydować się na odpowiedni dobór kaw uwzględniając również to, że kawa do przelewu może mieć różną moc, różny stopień palenia, jednak ten napar zawsze będzie inny niż przy ciśnieniowym espresso, gdzie wyciskane są olejki z kawy i faktycznie ten smak jest dużo pełniejszy. Jednak przelew to taka forma kawy, która w Polsce cieszy się dużą popularnością.
Uzyskaj pełny smak z kawy
Drip kawa to bardzo dobry sposób na wyciągnięcie pełnego smaku kawy przy jednoczesnym uzyskaniu takiej mocy, która dla większości będzie akceptowalna. To właśnie sprawia, że ta opcja jest tak popularna i wielu kupujących się na nią decyduje. Kawa do przelewu powinna być przede wszystkim właściwie dopasowana do potrzeb i oczekiwań smakowych pijącego. Do tego dochodzi również jej równomierne mielenie. To ważne, wtedy tylko z ziaren faktycznie uda się uzyskać dobry napar.